Skip to content

Digitalisering - kampanjeBygger sitt eget teknologi- og sikkerhetsuniversitet

4 minutter lesetid

Siden det offentlige undervisningstilbudet innen IKT-studier ikke vokser raskt nok, har ITverket tatt saken i egne hender og etablerer nå sitt eget interne utdanningsløp på universitetsnivå.

Den geopolitiske situasjonen i verden blir stadig mer spent, og også før krigen med Ukraina drev både Russland og Kina med forskjellige aktiviteter som har innvirkning på dagliglivet for oss i vesten, blant annet med påvirkning i forbindelse med valg. Derfor blir sikkerhet i forbindelse med IKT bare viktigere og viktigere. Men samtidig som behovet for IKT-kompetanse øker er det kuttet i IKT-studieplasser i det siste statsbudsjettet.

– Når myndighetene ikke gir rammer for å utdanne flere, så mener vi at det er vårt ansvar å bidra til økt kompetanse

- Tom Henrik Rogstad, Administrerende direktør, ITverket.

– Vårt selskap har mange konsulenter ute hos store norske og internasjonale aktører. Da er det viktig at vi tar det ansvaret som IT-sikkerhet innebærer på alvor og at vi tar del i det samfunnsansvaret som påligger oss i å beskytte mot trusler. Når myndighetene ikke gir rammer for å utdanne flere, så mener vi at det er vårt ansvar å bidra til økt kompetanse, sier Tom Henrik Rogstad som er administrerende direktør i ITverket.

Egen intern opplæring

ITverket vil fra 2023 tilby et strukturert studieløp som går over 12 måneder for de som kommer inn i bedriften som nyutdannede fra universitet eller høyskole. Det andre utdanningsløpet er laget for dem som har lang erfaring hos ITverket allerede:

– For disse, som allerede har svært mye kunnskap, men som ønsker å gå til et nytt nivå ved å videreutdanne seg, etableres det et masterprogram. Felles for begge disse studiene er at opplæringen skjer strukturert og at vi har et utvalg av kursserier som de ansatte skal følge og bøker de må lese, forklarer Anders Kofoed som er fagsjef ITverket.

For de som tas opp i masterprogrammet vil det settes av en viss prosent av stillingen til fordypning og videreutdanning. På denne måten vil disse ansatte virkelig få muligheten til å gå i dybden på problemstillingene og blir markedsledende aktører innen sikker digitalisering.

– Vi vil ikke være brannmenn som rykker ut når det brenner, men heller være smarte ingeniører som hindrer at brannen bryter ut og sprer seg. Systemene vi bygger må være robuste når angrepet kommer, fortsetter Kofoed.

- Anders Kofoed, Fagsjef, ITverket

– Det holder ikke lenger å bare være IT-utvikler. I dag må alle ta sin del av ansvaret for sikkerhet, og ikke minst ha med seg sikkerhetsaspektet fra starten av utviklingsprosessen. Tidligere utviklet man IT-systemene først og implementerte sikkerhet helt til slutt. Sånn kan det ikke være lenger, tilføyer Rogstad.

Vil bli Nord-Europas ledende aktør

Tidligere i år slo ITverket seg sammen med det svenske cybersikkerhetselskapet Omegapoint. Det overordnede målet nå er å bli Nord-Europas ledende aktør innen informasjonssikkerhet og sikker digitalisering.

– Omegapoint har kommet lenger enn andre vi kjenner til når det gjelder å bygge opp et miljø for sikker digitalisering. Vi bygger videre på Omegapoints kompetanse og ideer når vi nå introduserer dette i Norge. Omegapoint har hatt stor suksess med å bygge opp et slikt miljø i Sverige, sier Rogstad.

Merverdi for kundene

Etter sammenslåingen av de to selskapene får ITverkets kunder tilgang til et mye større fagmiljø innen it-sikkerhet. ITverket får gjennom samarbeidet også tilgang til ulike typer sikkerhetstjenester som de ikke har tilbudt tidligere.

– Mange av våre kunder har allerede uttalt at de syns det er spennende at vi har kommet inn i det fagmiljøet som Omegapoint representerer og ser det som en stor fordel for sin egen del. Dette er kompetanse kundene virkelig etterspør og har behov for, men som det er vanskelig å få tak i. Gjennom dette samarbeidet får vi både dybden og bredden som gjør det mulig å tilby et utdanningsløp innen informasjonssikkerhet og sikker digitalisering. Vi får også mulighet til å ta imot flere unge talenter direkte fra skolen når vi nå får dette på plass, avslutter Rogstad.

Denne artikkelen er skrevet av journalist Tom Backe i forbindelse med Digitalisering kampanje med Aftenposten, på www.næringslivnorge.no.