FAGKVELDPresentasjonsteknikk med Erica Grunnevoll
Du har sikkert kjent på følelsen når en dyktig foredragsholder trollbinder både deg og publikum. Et spennende budskap, litt krydder og en artig historie for å runde det hele av. Vi har alle vært der. Vi har vel alle også vært der, og kjent på nervøsiteten før en selv skal stå foran en forsamling med sitt budskap. Med disse tankene i hodet, valgte vi derfor å arrangere en fagkveld dedikert til den edle kunsten å presentere.
Ethos, Logos, Pathos
I ITverket har vi lenge hatt en sterk og god kultur for å dele kunnskap på fagkveld. For å styrke de ansatte ytterligere, samt øke selvtilliten når man presenterer, inviterte vi Erica Grunnevoll til å lære oss mer om presentasjonsteknikk. Erica hadde dog ett tydelig krav på sin rider, flipover.
Kvelden startet med et hyggelig måltid på Josefines Vertshus, med tapas og drikke på menyen. De mentalt eldste i selskapet satt naturligvis pris på lokalets rustikke atmosfære. Måltidet kunne dog ikke var hele kvelden, og vi beveget oss snarlig opp i vertshusets staselige andre etasje.
Det hersket liten tvil om at Erica var familiær med kunsten å kapre rommet. Med anekdoter om gamle greske menn, og interaktivt kurs ble salen tatt med inn i presentasjonskunstens spennende verden.
Kunsten å presentere
Men da gjenstår jo selvfølgelig spørsmålet, hvordan lykkes du egentlig med å holde en god presentasjon? Jo, du strukturerer det hele inn i tre deler!
Start med, hold deg fast, en åpning. Her er det viktig å vekke interesse hos og skape kontakt med publikum. Dette kan gjøres ved å stille spørsmål, komme med en påstand eller fortelle en historie. På denne måten skaper du troverdighet i det du sier.
Deretter kommer hoveddelen. I denne delen skal salen henge med på argumentasjon og bevisføring, så her er det viktig å ikke ha lange ressonnement! Tenk gjennom hvilke spørsmål både du og forsamlingen synes det er viktig å få svar på. Del hovedspørsmålet ditt og svaret inn i flere underspørsmål med tilhørende svar og bevis. Reflekter over hvilke argumenter du skal bruke i dine svar og hvilke bevis som begrunner svarene. Eksempler på bevis kan være logiske bevis, som for eksempel statistikk og regler, eller emosjonelle bevis, som for eksempel personlige erfaringer. En huskeregel her er spørsmål-svar-bevis (SSB). På denne måten er det enklere å sortere informasjonen og å henge med på tankerekkene.
Og til slutt avslutningen. Etter presentasjonen din skal publikum sitte igjen med det viktigste av det viktige. I avslutningen bør derfor hovedspørsmålet gjentas og et fåtall av hovedtankene listes opp. Avslutt det hele med en oppfordring eller appell før du lar applausen strømme på.
For å holde på oppmerksomheten til forsamlingen gjennom hele presentasjonen kan det også være et poeng å ha et tydelig og engasjert kroppsspråk. Vis at du er tilstede på scenen med kropp og lemmer! Varier gjerne også stemmebruken - både høy og lav stemme kan trollbinde publikum.
Da gjenstår det bare å ønske lykke til med din neste presentasjon! Og husk sitatet fra Erica: "If you can't use your head, use your overhead" (eller flipover da om du ikke har - sitat Marius Thingwall).
Kilde: COACHTEAMS OPPSKRIFT PÅ EN GOD PRESENTASJON