ReisebrevSmashing Conf Freiburg 2023
Smashing Conference er en konferanse for designere og utviklere innen web. For tolvte gang holdes konferansen i Freiburg, en by sørvest i Tyskland. Amar Trebinjac, Blendi Maliqi, Cathy Nguyen, Christoffer Lund, Jenny Yuyan Fei, Magnus Peter Langeland, Mimi Nguyen, Nicolay Mohebi, Nnaemeka Echem og meg, Janine Salvatierra deltok i konferansen.
Vi fløy til Zürich og tok toget inn til sentrum. Her hadde vi noen timer til å vandre rundt og se hva verdens dyreste by har å by på. Et utsiktspunkt, en botanisk hage, (dyr) italiensk mat og to kuler gelato senere var vi klare for å ta turen videre til Freiburg via Basel. Der ventet det to dager med faglig påfyll og pappavitser.
En storfavoritt blant oss er Modern Web Debugging med Jocelyn Yeen! Jocelyn jobber i Google og er en del av Chrome DevTools-teamet. Hun viste oss masse tips og triks for å debugge.
- Noen gang fått CORS-error? Du kan override/legge til ny header: Access-Control-Allow-Origin: “*” direkte i klienten.
- Ønsker du å override JSON-responsen kan du gjøre dette ved "Override content".
- Synes du det er irriterende å inspecte en tooltip eller en popover som forsvinner når du ikke lenger har musepekeren over elementet? Slå av/på "Emulate a focused page" i Rendering Tab!
- Du kan ta opp en brukerflyt med DevTools Recorder. Ekstra digg at man kan eksportere flyten som Cypress test!
- Lag kode som JS Snippets så du slipper å skrive i konsollen om og om igjen.
I Things You Don’t Know About JavaScript in 2023 går Christophe Porteneuve gjennom nye JS-metoder. Blant annet Promise.allSettled(), Array.at(), Array.findLast()/findLastIndex() og Array.groupBy() (som kommer i 2023, kanskje 2024. Eller 2025.)
Miriam Suzanne går gjennom @container queries. I motsetning til media queries, som styler elementer basert på enhet og viewport, kan man style basert på størrelsen til elementets container. Veldig nyttig for responsive design! Se talken her.
Flere talks handlet om tilgjengelighet og universell utformning. I Amy Hupes Systems of Harm går hun gjennom hva vi kan gjøre for å unngå at vi ubevisst tar beslutninger som gjør våre systemer utilgjengelig, diskriminerende og ekskluderende:
- Mangfold i teamet
- Fokuser på ekte caser
- Omfavn kompleksitet
Her kan du lese artikkelen hennes talk baserer seg på.
Slava Shestopalov forteller steg for steg hvordan man tester et produkt for personer med synsvansker – hvor finne brukere, hva slags verktøy man kan bruke og hvordan man fasiliteter testing. Ifølge Slava fungerer tilgjengelighetsverktøy og -plugins veldig bra, men det beste er å teste med ekte personer, gjerne med deres egne setup. Da får du testet mer realistiske scenarioer.
Flere snakket også om design og designsystemer. Vi fikk se hvordan man kan bruke moderne CSS-verktøy som container queries, variabler og grid i Figma, fikk tips hvordan man kan velge riktig font, og lærte at en knapp er mer enn bare en firkant med en tekst inni. Det kan nemlig ta flere iterasjoner før man endelig får "den knappen". Jeg tror flere utviklere kan dra nytte av å se hvordan designere jobber. Da får man en bedre forståelse på hvorfor komponentene ser ut som de gjør.
Konferansen var veldig gøy og lærerik, og Freiburg gjorde totalopplevelsen helt prima! Jeg synes at konferansen la mer hovedvekt på design og savnet flere, kanskje mer tekniske talks for utviklere. Men alles gut!