Skip to content

SommerprosjektSommerprosjekt 2019: Ice

Profilbilde av William Kvaale

Forfatter

William Kvaale
5 minutter lesetid

Etter åtte uker er årets sommerprosjekt over. Teamet vårt, bestående av seks studenter fra NTNU og en erfaren teamleder fra ITverket, har i sommer hatt gleden av å sitte hos Ice!

Fra venstre i bildet:
Elise Nordal - 4. klasse Kommunikasjonsteknologi
William Kvaale - 4. klasse Datateknologi
Pål Edward Larsen - 4. klasse Informatikk
Espen Sandtveit - 5. klasse Ingeniørvitenskap og IKT
Astrid Vik - 4.klasse Informatikk
Tiril Sundby - 5. klasse Kybernetikk og robotikk
Tjalve Aarflot - teamleader, ITverket (fotograf)

Årets sommerprosjekt gikk ut på å jobbe med Ice sitt system for distribusjon av driftsmeldinger i bedriften. Disse meldingene kunne bli sendt ut via SMS, e-post og Facebook, i tillegg til ulike interne og eksterne kanaler - for eksempel Ice sin hjemmeside.

Teknologi 💻☁️

I løpet av sommerprosjektet jobbet vi backend i C#, NET Core og Azure Functions. Noe vi har gjort mye, er å "bake" eksisterende funksjonalitet inn i såkalte Triggere.

En basic HttpTrigger (https://docs.microsoft.com/en-us/azure/azure-functions/functions-bindings-http-webhook)

Vi lagde flere slike single-responsibility funksjoner som håndterte hver sin del av systemets funksjonalitet. Vi var flittige brukere av dependency injection og interfaces og hadde et høyt fokus på at koden skulle være testbar, og enkel å vedlikeholde med tanke på videre utvikling.

Vi benyttet også mye Queue Triggere som er Azure Functions som lytter på en queue. En queue kan du gjerne tenke på som en vanlig FIFO-kø. Dette er en datastruktur, hvor Azure håndterer all logikk for oss, så det er bare plug’n’play😎.

Kom i gang med Azure Functions her, eller les mer i dette blogginnlegget: Azure Functions - first encounter.

Hverdag som utvikler 💃

Ukentlig demo for kunden

Hverdagen som utvikler var for noen av oss kjent fra før, men for andre var det en helt ny opplevelse. Som sommerstudent i ITverket fikk vi sitte på et reelt prosjekt hvor vi benyttet oss av en arbeidsmetodikk kalt Scrumban, som er en hybrid mellom Scrum og Kanban. Dette inkluderte at vi holdt daglige standups og demoer for kunden vår hver uke.

Hos Ice inneholdt en typisk arbeidshverdag flere ulike aktiviteter. Vi startet ofte dagen med å se over arbeid fra dagen før eller gjøre code review på kode skrevet av andre i teamet. Videre hadde vi standup etterfulgt av en digg lunsj i kantinen til Ice. Gjennom prosjektet har vi jobbet både alene og sammen gjennom parprogrammering, avhengig av problemstilling og behov. Vi har sittet samlet som team hele sommeren, noe som har skapt et veldig sosialt og inkluderende arbeidsmiljø, med lav terskel for å spørre om hjelp. I juli hadde vi dessuten to uker fri, noe som gav oss muligheten til å nyte norsk sommer, og komme motiverte tilbake på jobb.

Sosialt 🍦

Hos Ice var det naturlig å ta en is på terrassen

Som start på sommeren tok ITverket oss med på et par dager på Hafjell der erfarne konsulenter geleidet oss gjennom alt fra Git, parprogrammering og kata-koding, til ulike sosiale aktiviteter. Vi fikk blant annet prøve oss på å kjøre bob og å spille paintball. I løpet av tiden på Hafjell fikk vi mye bedre oversikt over hva som ventet oss som konsulenter den kommende sommeren.

I tillegg til jobb har vi også vært med på mye sosialt gjennom ITverket. Hver tirsdag møttes alle sommerstudentene fra prosjektene for å finne på ulike aktiviteter. Vi dro blant annet på Fangene på Fortet, standup på Latter og ikke minst Paint’n Sip. Vi fikk også muligheten til å bli litt kjent med resten av gjengen fra ITverket i løpet av sommeren. Sommerfest med de ansatte og to på fagkvelder gjorde at vi ble bedre kjent. På fagkveldene presenterte vi hva vi holdt på med i sommerprosjektene, og etterpå var det middag, drikke og intern dart-konkurranse.

Vi fant vår indre kunstner på Paint'n Sip

Læringsutbytte 📚

Som sommerstudent hos ITverket har læringskurven vært bratt og uansett nivå vil man lære masse i løpet av sommeren. Vi har lært veldig mye om hvordan det er å samarbeide på en større kodebase, noe man ikke alltid får mulighet til i løpet av fagene på studiet.

I løpet av sommeren har vi lært mye om bruken av versjonskontroll og hvordan det er å jobbe med noe som skal i produksjon. ITverket stilte også mer erfarne utviklere til disposisjon for å hjelpe til med code review, noe som har vært med og akselerere vår læring gjennom sommeren. Teamet har hele tiden jobbet tett og med god gruppedynamikk har samtlige lært mye nyttig. Prosjektet har også inneholdt det som for mange av oss var helt ny teknologi. Vi har òg fått brynt oss på buzzwords som cloud services, IaaS, PaaS og serverless.

Espen og William diskuterer en code review

Tusen takk for en helt strålende sommer! Hilsen Elise, William, Espen, Astrid, Pål og Tiril 👋